keskiviikko 15. elokuuta 2012

Houkutteluruokinta: Mahdollisuus vai uhka
Riistan houkutteluruokinta on yksi voimakkaassa nousussa olevista ilmiöistä jahtimailla. Houkutteluruokintaa on perinteisesti käytetty pienpetojen haaskapyynnissä ja sorkkaeläinten kytispyynnissä. Houkutteluruokinnassahan ei pelkästään ole kyse riistan elinympäristön parantamisesta vaan sillä pyritään myös maksimoimaan tietyllä passipaikalla riistatilanteiden määrä.


Viimeaikoinan houkutteluruokinta on lisääntynyt jahtimiesten keskuudessa nimenomaan lintujen osalta, yhä useamman seuran alueella alkaa olla houkutteluruokintapisteitä ja yhä useammalla jahtimiehellä on sellainen. Tämä koskee nimenomaan sorsalintujen ja kyyhkysten metsästystä ruokintapaikan läheisyydessä.

Lintujen houkutteluruokinta jakaa voimakkaasti mielipiteitä myös metsästäjien keskuudessa ja ihan perusteltuja mielipiteitä kuulee sekä puolesta että vastaan. Omalla kohdalla lähdin itsekin tänä syksynä harjoittelemaan ja kokeilemaan kyyhkysten ja sorsalintujen houkutteluruokintaa, sillä ainakin itselläni on pieni pelko, että koska tässä houkutteluruokinnassa jo metsästäjien omat rivitkin rakoilevat, niin helposti ”mukamas luonnonsuojelijat” iskevät juuri tuollaisiin jahtimuotoihin ”täyskieltovaatimuksineen”.

Omalla kohdalla haluan päästä näkemään, kuinka ”helppoa” jahti houkutteluruokintaa hyödyntäen oikeasti on, jotta asiasta pystyy muodostamaan paremman käsityksen.


Mistään ihan "ilmaisesta" harrastuksesta ei ole kysymys, sillä esimerkiksi säkki riiistahernettä tai rehukauraa maksaa Agrimarketissa noin 20 euroa 40kg säkki ja yhdellä säkillä ei välttämättä kovin pitkälle sätkytellä, jos linnut innostuvat ruokintapaikalla käymään. Samoin ruokinpaikan säännöllinen täydentäminen ennen H-hetkeä vaatii usein jonkin verran ajokilometrejä.