keskiviikko 15. elokuuta 2012

Kyyhkyjahdin aloitus 10.08.2012
Tällä kertaa olin kyyhkyjahdin aloituksen aikaan maisemissa ja jonkinlaista houkutteluruokintaakin oli käynnissä. Omalla kohdalla kävi tosin niin, että läheisestä Agrimarketista ei riistahernettä saanutkaan ja ruokinnan aloitus viivästyi. Olin saanut jo hyvissä ajoin maanomistajalta luvan perustaa kokeiluluontoisen kyyhkyjen ruokintapaikan tuolle sorkkaeläinten ruokintapaikalle.


Vierailin ruokinnalla päivää ennen H-hetkeä ja tilanne vaikutti varsin lohduttomalta. Olin vetänyt osan kasvustoa matalaksi ja koittanut lapiolla kääntää hieman multaakin näkyviin. Hernettä oli niin ruokintakatoksessakin kuin pellossa leviteltynä + kasalla. Vähän harjoittelulta ja kötöstelyltä homma tuntui jo tekovaiheessa. Joten ihan täytenä yllätyksenä ei tullut, että minkäännäköisiä merkkejä ei kyyhkysistä näkynyt.

Jahtipäivänä hyppäsin aamuhämärissä Busteriin ja hurautin mantereelle. Ei muuta kuin pelipaikoille ja naamioverkot valmiiksi asetelluille riu’uille levälleen ja ja reppujakkaralle naamiovermeissä pönöttämään. Jaahans, jo paukahti naapuriseuran puolella ja varsin lähellä. Kiikareita käteen ja tiirailemaan. Aamuseitsemään mennessä naapuriseuran passissa oli pamahdellut parin minuutin välein reilut sata laukausta. Pikku hiljaa alkoi jo korpeamaan :). Totesin homman omalta kohdalta muutaman tunnin passituksen jälkeen toivottomaksi ja pistin kamat kasaan.


Siinä sitten kavereille soitellessa kuulin, että naapuriseuran puolella kaverit olivat harrastaneet houkutteluruokintaa jo keväästä alkaen, eli varsin ansaitusti siellä satoa siis korjattiin. Samoin kuulin ungefäär-saalismääriä pitäjän eri houkutteluruokinnoista aloituspäivältä; 7kpl, 35kpl, 70kpl, 200kpl. Eli melkoista variointia siis saalismäärissä. Oma nollasaaliskaan ei isommin harmittanut ja mielessä pyörivät lähinnä korjaavat toimenpiteet:

-        Nurinkurinen paikanvalinta: Pitäisikö ruokinta sittenkin kohdistaa sinne, missä kyyhkysiä luonnostaankin käy...

-        Ruokinnan varhaisempi aloittaminen, jotta linnuilla aikaa löytää ruokinta.

Tietyllä tavalla mielenkiintoista seurata, löytävätkö kyyhkyset itse asiassa koko syksynä tuota ruokintapaikkaa. Osa herneestä on kuitenkin katoksen ruokinta-automaatissa, joten sen luulisi pysyvän ihan kelvollisena pidempäänkin. Samoin mielenkiintoista seurata, miten kyyhkyjen liikkeisiin vaikuttaa se, kun maanomistaja vetää kasvuston pellosta matalaksi.

Aloituspäivän jälkeen parhaimman lohdun tarjosivat aika usein aikoinaan isäukolta kuulut sanat:”Se kastike siinä parasta onkin...”