perjantai 7. syyskuuta 2012

Eräkirjasatoa 2012Tänäkin vuonna on julkaistu jälleen uutta materiaalia eräkirjapuolle.


Itse otin ”lukemistyön alle” muutamia valittuja teoksia; Ensimmäisenä Seppo Saraspään Lintukoiran ikävä. Helppolukuista kerrontaa ja kirja tuli varsin nopeasti kahlattua läpi. Itselleni tuli jonkinlainen ”eräkirjaähky” parisen vuotta sitten ja tänä kesänä parikin eräkirjaa hyytyi muutamaan ensimmäiseen tarinaan. Tästä syystä valitsin uuteen alkuun juuri Saraspään teoksen, sillä oman kokemukseni mukaan hänen teoksensa ovat ”hyvin luettavia”. Kirja ei ole niinkään perinteistä ”erätarinakerrontaa”, vaan ehkä enemmänkin kuvausta Inarilaisesta elämästä, johon eräily liittyy laajemminkin luonnollisena osana arkea. Näiden tarinoiden lisäksi mukana on elävöittämässä hieman irrallisempiakin novelleja.

Jere Malisen ja Veli-Matti Väänäsen Kanalinnustus jatkaa arvokasta ”jahtimuototyyppistä erätietokirjalinjaa”. Kokeneelle metsästäjälle kirjassa ei varsinaisesti ole hirveästi uutta ja veretseisauttavaa, mutta yhteen teokseen on koottu kattava summarointi kanalinnustuksen alueelta. Aloittelevalle kanalinnustajalle hyvä pläjäys ja kokeneemmalle hyvä ”teaser” juuri kauden alle.

Kenraali kairassa: Ilkka Ilmola on itselleni uusi tuttavuus eräkirjailijana. Kirja on parhaillaan lukemisen alla ja ainakin alku oli lupaava: Ensimmäisessä tarinassa valoitettiin Suomalaisen kenraalikunnan erätaivalta. Samoin alkupään tarinoissa on rivien välistä luettavissa, että Ilmola on aloittanut eräharrastuksensa aikuisiällä. Uskoisin tuon tuovan tarinoihin erilaista tuoreutta ja näkökulmaa, mitä tyypillisissä ”saappaanvarrenmittaisesta jahtitouhut aloitettu” tyyppisissä novelleissa.