perjantai 26. lokakuuta 2012

Ase&Esittely Kiinassa

 
Reissulla ehti tutustua vähän paikallisiin riistankäsittelytiloihinkin. Riittävät on pojilla harjakorkeudet ruhojen riiputukseen. Samalla tuli seurailtua tuulahduksia paikallisesta jahtikeskustelusta.

Ja varsin tutultahan tuo vaikuttaa.Esimerkkinä vaikkapa Kiinassa ulkomaalaisten jahtimahdollisuudet. Ulkomaalaisille avautui ensimmäinen jahtialue vuonna 1985 Dulaniin. Tuolla alueelle oli ollut esimerkiksi Blue sheeppiä vajaa 1000 yksilön kanta. Ulkomaisten jahtimiesten vierailuiden myötä panostus esimerkiksi blue sheep-kantoihin parani merkittävästi ja parhaimmillaan alueen kannat liikkuivat 100 000 yksilön hujakoilla metsästyksestä huolimatta. Kuitenkin Kiina kielsi jahdit vuonna 2006. Esimerkiksi Dulanissa tilanne meni siihen kaareen, että metsästysalueen henkilöstömäärä on pudonnut paristakymmenestä viiteen ja alueen lopettaminen on katkolla koska tahansa.


Samoin Kiinassa tuntuu olevan varsin ”äänekäs viherpiiperöiden joukko”, aivan kuten Suomessakin. Eli metsästykseen vaaditaan periaateellisia rajoitteita, vaikka siitä olisi ihan selkeitä haittoja riistakannalle. Kiinassa sentään päättävissä elimissä on "järjen ääntä" ja metsästysmahdollisuus palautettiin ulkomaalaisille. Eli rajoitukset eivät ole "ikuisia", kuten Suomalaisessa järjestelmällisessä "vihreiden ajamassa" metsästyksen moninaisuuden alasasjossa Kansallispuistoineen sun muine rauhoitusalueineen.

Yksi silmiinpistävä seikka on kiinalainen ruuanlaittokulttuuri. Erilaisia raaka-aineita hyödynnetään tehokkaasti ja erittäin maistuvalla tavalla. Väkisinkin mieleen tulee, että pystyisikö esimerkiksi hirven tai peuranruohoa hyödyntämään tehokkaammin kotikeittiössä, aivan samoin kuin vaikkapa erilaisia vesistöjemme kalalajeja perinteisten lisäksi.

Esimerkiksi joitain ”vähempiarvoisena” pidettyjä ruhon osia saatettaisiin Kiinassa pitää sinä suurimpana herkkuna.

Se pitää vielä kiinalaisten ruuista sanoa, että erämiehen suuhun erittäin maistuvia. Toki jotkut ankeriaanpätkät ja härkäsammakonkappaleet aiheuttavat pientä epäluuloa, mutta ihan maistuvaa tavaraa nekin olivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti