tiistai 30. lokakuuta 2012

Fenix HP11 otsalamppu
Etsiskelin jo muutaman vuoden hyvää otsalamppua, jossa olisi riittävästi valotehoa. Vuosien varrella itselle on kertynyt useampiakin otsavalaisimia, alkaen yli 30v takaisesta neljällä ”isolla paristolla” varustetusta lampusta, jonka valaisinteho ja käyttöikä olivat aika naurettavalla tasolla verrattuna nykyledeihin. Omat nykyiset otsalamput ovat olleet vähän laidasta laitaa, joukossa vähän laadukkaampiakin Petzlin valaisimia. Kaikissa noissa on kuitenkin ollut valoteho riittämätön, vaikka johonkin noista taidettiin luvata keilaa liki 50m.


Päädyin Fenixin HP11 malliin lähinnä muutaman vuoden käytössä olleen Fenixin TK20 mallin perusteella. Tuohan on raskas, mutta todella robusti taskulamppu, jossa materiaalit ja niiden vahvuudet ovat taatusti riittäviä. Joissain tilanteissa kuitenkin kaipaa kädet vapaaksi jättävää valaisinratkaisua.


Fenixin mallissa HP11 mallissa silmään pisti muutama piirre. Lampun käyttökuntoon saatto paketista päähän vaatii jonkin verran järkeilyä, että hihnat sun muut rensselit saa paikoilleen.


Mukana tuli lamppuun kiinnitettävä avattava  ”hajottajalinssi”, joka levittää ja tasoittaa valokeilaa, tuoden monikäyttöisyyttä. Valotehoja on useampia + vilkkuvalot. Yleensä omaan käyttöön liika monimutkaisuus on vaan haitaksi. Onneksi virtakytkin ja käyttötilakytkin on erillinen nappula. Ja yhtenä hyvänä piirteenä on myös edellisen käyttötilan muistitoiminto, ettei koko vaihtoehtoskaalaa tarvi aina kelata läpi.
Noissa napeissa on jonkinlainen suojauskin vahingossa painumista vastaan (esimerkiksi taskussa/repussa), kun lampun korkeussäätö on yläasennossaan. Pieni arvoitus on, riittääkö moinen suojaus, kun napit kuitenkin ovat ”kohtuu otillaan”. Todella hankala tilanne nimittäin syntyy, jos kaivaa lampun repusta ja se on posottanut siellä patterit tyhjiksi.
HP11 lamppu ei vaikuta likimainkaan yhtä kenttäkelpoiselta ja jämäkältä, mitä TK20 malli. Ilmeisesti osalta onkin pettänyt näistä polttimon kulmasäädön lukitus.

Valotehoiltaan tämänlainen otsalamppu tuntuu ”perinteisiin taskulamppuihin” tottuneelta valoteholtaan käsittämättömän rajulta. Mielenkiintoista nähdä, miten HP11 palvelee käytössä erilaisissa olosuhteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti