maanantai 5. marraskuuta 2012

Bilteman riistanriiputin


Alkoi ruhoja tulla yhdessä välissä lahtivajalle siihen tahtiin, että alkoivat kinnerit loppua kesken. Moinen tilannne syntyi, kun hirvijahti oli viikonloppuna tuloksekasta, samoin kaurisjahdissa päästiin kaatokantaan ja iltasin seurueen peurakytisjahtikin oli tuottanut tulosta useammalla sektorilla. Kun vielä riiputuskelit olivat kohtuulliset, oli lahtivajalla hetkellisesti jonkun verran ruhoja riippumassa.


Biltemasta löytyi kuuden euron hintaan "riistanriiputtimia", joita hommasin pari kokeeksi. Riiputtimelle luvataan kestoa max 200kg, jota pidän kyllä aavistuksen ylioptimistisena, jos vertaa minkälaisissa kinnereissä meillä ollaan totuttu tuonpainoisia ruhoja riiputtamaan. 

Mitoitukseltaan nämä Bilteman tekeleet soveltuvat lähinnä peuralle ja sen kaliiberisille otuksille. Yhtänä mielenkiintoisena yksityiskohtana toisen ripustuskorvakkeen pokkaus, jonka pitäisi mahdollistaa yksin ruhoa käsiteltäessa ruhon halkaisunjälkeinen toisen puolikkaan poisnosto, ilman että kinneriin jätetty puolikas solahtaa lattialle.

Mielenkiintoista nähdä, miten pelaavat; Kestävät korroosiota ja rakenne kestää.

2 kommenttia:

  1. Ainakin ittellä on tuo riiputin toiminut hyvin, mutta nimenomaan peuroilla ja kauriilla.

    VastaaPoista
  2. Sellaista informaatiota on kuulunut, että näiden katkeamisia taitoskohdasta olisi jahtimailla tapahtunut. Eli kannattaa olla varovainen, jos riiputtaa raskaampaa ruhoa.

    VastaaPoista