torstai 6. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivä: Mitä itsenäisyys merkitseeJälleen on koittanut itsenäisyyspäivä ja Ylen sekoilu Tuntemattoman sotilaan lähetysajankohdan kanssa sai siinä mökkireissulla pohtimaan, mitä itsenäisyys oikeasti nykypäivänä on.


Kuinka itsenäinen ihminen nyky-yhteiskunnassa on? Loppuviimeksi aika moni homma on erittäin tarkoin säädeltyä; Työelämä, liikkuminen, asuminen ja arkielo kaikin puolin. Siinä ensimmäistä kertaa mökille jäitse kävellessä tuli mieleen, että onkohan eränkäynnissä kyse myös jonkinlaisesta ”itsenäisyyden kaipuusta”. Esimerkiksi ensijäillä liikkuessa homma on hyvin pitkälle omissa käsissä ja ainoastaan omat ratkaisut vaikuttavat, miten hommassa käy. Samanlaisen tunteen voi kokea myös erämaassa, kun lähimpään tiehen ja asutukseen alkaa matkaa kertyä riittävästi.

Yhteiskunta on kuitenkin koko ajan ulottamassa lonkeroitaan myös eräelämään ja tuntuu siltä, että osa ihmisistäkin tuntuu kaipaavan holhoamista. Erilaiset säädökset ja direktiivit tuntuvat lisääntyvän tasaiseen tahtiin. Kuinkahan kauan menee, kunnes asetetaan esimerkiksi jonkinlainen jäälläliikkumiskielto tai ainakin määrätään jäilleliikkujille jonkinlaisia pakollisia varusteita?


Jäät olivat varsin erikoisessa kaaressa ensimmäisellä reissulla ja ilman hyviä varusteita ei voi kyllä merellä liikkumista suositella. Esimerkiksi normaalisti varsin hyvässä jäässä olevat matalat viikit olit ilmeisesti hautuneet alakautta paikoitellen melko pehmeiksi.

Vaan kyllä siinä kierroksella osui silmiin taas näiden tuttujen kulkijoiden jälkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti