tiistai 29. tammikuuta 2013

Kalevi Hirttiö: Saunapyy

Lyhyesti sanottuna, erittäin mielenkiintoinen eräteos. Koulutukseltaan Hirttiö taitaa olla hallintotieteiden lisenssiaatti, mutta teksteistä ”akateemisuus” ei oikeastaan lainkaan paista läpi. Suosittelisin lukemaan tämän teoksen, siinä on erärintamalla kohtuullisen erilaista otetta, joka tosin jakaa varmasti mielipiteitä.

Hirttiö ei pyri mihinkään pilkuntarkkaan ”historian tallentamiseen” tai autenttiseen tapahtumien kuvaamiseen ja valtaosassa tarinoista on joku keventävä käänne. Tekstistä ei ilmene juuri minkäänmoista ”mailan puristamista”: Tässämielessä itselleni oli melkoinen yllätys, että Saunapyy on Rovaniemeläisen kirjailijan esikoisteos. Mielenkiinnolla odotan kirjailijan mahdollista seuraavaa teosta ja ilmanmuuta se kuuluu lukulistalle. Pienenä vinkkinä voisi mainita, että ehkä huonolaatuisin kansikuva aikoihin, seuraavaan teokseen kannattaa varmaan ottaa kuva jollain muulla kuin halvimmalla kännykkäkameralla :).

Lisäarvoa myös siitä, että sivutolkulla ei käytetä menneiden haikailuun tai vanhenevan kehon taivasteluun. Samoin teoksessa ollaan ajan hermolla, omat novellinsa löytyy vaikkapa ketunpillityksestä ja jalkanarupyynnistä.Olisiko tämä nyt sitä eräkirjallisuuden nykypäivää?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti