maanantai 1. huhtikuuta 2013

Hyvä kalaverkko

Testailin talven aikana erilaisia kalaverkkoja. Jonkinlaisia kokemuksiakin pääsi kertymään ja ohessa muutamia kommentteja asian tiimoilta.


Hankin kokeiluun olemassaolevien verkkojen  lisäksi niin Kivikankaan verkkokaupasta, kuin Nippon-verkon myymälästä uutta kalustoa, eniten itseäni kiinnostivat nämä uudet "monikuituverkot"..
Aika paljonhan meilläpäin on esiintynyt avovesikaudella tuohon parisuhteen lujittamiseen tähtäävää verkkopyyntiä, jossa vaimo soutaa ja mies huutaa naama punaisena. Tuossa ei niin nokonuukaa ole, minkälaisia verkkoja käyttää.

Monilla alueilla käytettävän kalaverkon valintaa ohjaa paikallinen kalastuskunta, joka monesti rajoittaa verkon silmäkokoa, verkon korkeutta ja kalastajakohtaista verkkomäärää.

Itselläni talvinen kotitarvekalastus on painottunut seuraavanlaisiin tavoitteisiin:
-          Omavaraisuus loukkusyötityksessä
-          Luontaisen ravinnon tarjoaminen merikotkille kovimman talven yli
-          Ruokakalojen pyytäminen omaan talouteen

Ja ainakin itse olen oppinut arvostamaan seuraavia ominaisuuksia verkkokalustossa:
-          Hyvä käsiteltävyys
-          Kohtuullinen tai hyvä pyytävyysVarsinkin "ota lapsi mukaan erälle"-ajatusmaailmassa kalastusrintamalla on ihan mukavaa, jos jonkinlaista saalistakin tulee, eikä homma mene "pelkäksi palelemiseksi".

Verkkojen hankinnassa on tullut noudatettua seuraavanlaisia kanavia:
-          Tyrkkytarjoukset
-          Verkkojen hankinta suurilta ”verkko-operaattoreilta”
-          Verkkojen teettäminen paikallisilla ammattilaisilla

Verkkojen valinnassa painotetaan monesti silmäkokoa ja tavallaan sen perusteella säädetään saalisvälineitä tavoitellulle kalalajille. Omassa pyynnissä tuli havaittua, ettei tämä ihan niin yksiselitteistä ollutkaan.

Tämän talven pyynnissä käytin muutamanlaisia verkkoja ja silmäkoot vaihtelivat 43…55mm välillä:
-          Perinteinen 1.5mx30m halpisverkko.

-          Kivikankaan Ironsilk-monikuituverkko 3mx30m, tämä oli yrityksen verkkokaupassa tutustumistarjouksena. Olin yhteydessä myös erääseen virolaiseen verkkokauppaan ja koitin tilata sieltä monikuituverkkoja ”halavalla”, pyysivät kääntymään Kivikankaan puoleen. Tiedä sitten, olisiko tuolla Kivikankaalla verkkovalmistuksessa joitain Virokytköksiä. Monikuituverkkohan on ”lujempi” ja Kivikankaan verkko tummanvihreänä lunta vasten helppo käsiteltävä.

Kivikankaan Ironsilkin ainoaksi saaliiksi jäi viimeisellä kokukerralla tullut lahna, joka päätyi merikotkien ruokapöytään.

-          Toiselta suurelta verkko-operaattorilta Nippon-verkolta valitsin perinteisen monofiilin 3x30m kokoisena ja 7F monikuituverkon kaliiberissa 2mx30m. Liikkeessä käymissäni keskusteluissa tuli julki, että ilmeisesti Nippon pauloittaa verkkojaan ainakin Satakunnassa. Kotimaisuudesta plussaa.

-          Jään alle vedin vielä edesmenneen paikallisen ammattikalastajan kautta tuleen 3mx60m monofiilin, joka langaltaan vaikutti muita verkkoja selvästi ohuemmalta.


Kalastavuus:
Tekemiäni johtopäätöksiä on vaikea perustella tilastollisesti päteviksi, mutta ohessa muutamia havaintoja:

Monikuituverkot olivat mukavia käsitellä, mutta kalastavuudeltaan heikompia. Esimerkiksi Kivikankaan hyvälle paikalle lasketusta 3m korkeasta verkosta nousi vasta viimeisellä kokukerralla ensimmäinen kala. Ja Kivikankaan ja Nipponin monikuituverkoista ei tainnut tulla ensimmäistäkään norssia. Joku voisi tätä pitää etunakin, mutta kun fokuksena on loukkusyöttien hankinta, niin jonkinmoinen händikäppi tuo on.

Normaaleista monofiileista kalaa tuli ”odotetusti”, Nipponin 3m korkea antoi muun muassa talven suurimman kuhan. Muutenkin vaikutti siltä, että verkko taitaa alkaa pelaamaan paremmin, kun liinan korkeus hieman kasvaa tuosta markettien 1.5…1.8 metristä.

Ammattilaisen käsistä tullut verkko osoittautui ihan kurkoksi. Siitä tuli kirkkaasti talven suurin saalismäärä, talven suurimmat kalat ja esimerkiksi ainoana verkkona siikoja. Viimeisimmällä kokukerralla kaikista muista verkoista nousi yhteensä yksi lahna ja tästä ”ammattiverkosta” kuha, siika, hauki, särkiä ja ahvenia. Käytössä ohut liina aika lailla repeili, mutta asennoiduin jo heti siten, että kulutustavaraa verkko tavallaan on. Saalismäärään nähden verkko oli kuitenkin talven pyynnin jälkeen vielä ihan käyttökelpoisessa kunnossa.

Jollakin tavalla verkkopyyntiin kuuluu olennaisena tuo saaliin saaminenkin… Itselleni tuli yllätyksenä, kuinka suuria eroja verkoissa on jo pienelläkin otoksella. Varsinkin, jos verkkomäärää on rajoitettu, niin varmasti kannattaa harkita minkälaisilla verkoilla pyytää. Käsittääkseni moni on verkonvalintaansa tähän suuntaan jo vienytkin ja siirtynyt ”halvimmista markettiverkoista” kalliimpiin, mutta pyytävämpiin verkkoihin. Esimerkiksi Nipponilla näkyy olevan valittavana kohtuu montaakin erilaista liinan lankavahvuutta, korkeutta ja mittaa:

Ainakin itse harkitsen tulevaisuudessa vakavasti noita ohuempia liinavahvuuksia, vaikka verkon käyttöikä varmasti tuosta kärsiikin.

Ja varmasti verkon toimintaan vaikuttaa oleellisesti pauloitustapa ja vaikkapa yläpaulan noste jne. Nuo ovat itselleni vielä vähän hepreaa, johon on tulevaisuudessa hyvä perehtyä.

Vaan kyllä se on pakko myöntää, että ”SuloVileeninä” helposti sortuu, kun halavalla saa. Paikallisesta löytötavaratalosta osui 1.5mx30m verkkoa pääsiäisenä 8e kappalehintaan eteen, pakkohan niitä oli ostaa kokeiltavaksi. Joskos noilla 50 millisillä sitten keväällä pyytäisi ahventa savustettavaksi…


2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tarina! Minulle talviverkkokalastus on jäänyt melko vieraaksi, vaikka isä sitä aikanaan tekikin paljon.

  Lueskelin muuten tässä vasta kalamies.comista ihan mielenkiintoista materiaalia verkon tekemisen nikseistä. Näistä voi olla iloa sinullekin: http://kalamies.com/kalastus-keskustelut/rakentelu-kunnostus-ja-niksit/verkon-rakennus-kurssi-yleis-pinta-muikku-verkot-30861

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni oli vähän sama tilanne, että isä oli kyllä aktiivinen verkkokalastaja myös talvella.

   Yllättävän mukaansatempaavaa hommaa tuo oli loppuviimeksi ja vakaa aikomus on tuota harrastaa jatkossakin.

   Kiitoksia linkistä, pitää tsekata.

   Poista