tiistai 6. elokuuta 2013

Kokonaiselämyksellinen kalapaikka Lapissa: Osa IJo vuonna 2007 aloin kyselemään Erälle.netissä vinkkejä kokonaiselämyksellisestä kalapaikasta, joka sopisi omiin reunaehtoihin. Asian tiimoilta sain monia hyviä vinkkejä:


Tuolta löytyy muutama reissukertomus ja nyt ajattelin kokeilla viimeisimmän kalareissun kohdalla blogimuotoista ulosantia.

Ja saalistakin joskus saatiin:

Olemme kaveriporukassa käyneet pohjoisessa kalassa viitisentoista vuotta ja heti alkuaikojen jälkeen kokoonpano hioutui kahden miehen kalaporukaksi. Itselleni on reissun onnistumisen kannalta aivan keskeistä, että mukana on ”samanhenkistä” seuraa, eikä pahitteeksi ole sekään, että erästelytaidot ja kuntopohja on suurinpiirtein samalla tasolla. Kaverin kanssa loppupeleissä nähdään vain muutama kerta vuodessa, mutta aika hyvin ystävyyssuhteet pysyy yllä tuommoisella viikon Lapinreissulla vuoden parin välein.


Viimeisimmän reissun numeraalisista spekseistä voisi sanoa seuraavaa:

-          Kulkumatka maastossa 95km
-          Kilometrilisäys auton mittariin 2600km
-          Polttoainekulut noin 300e
-          Majoitukset (2xhotelli + vuokramökki viikoksi) noin 450e
-          Kalastusluvat 35e per mies

Meillä on ollut aina linjana se, että vuokraamme mökin koko pohjoisessaoloajaksi, vaikka tarkoitus onkin viettää useampia öitä teltassa. Tämä tuo tietynlaista pelivaraa tekemiseen.

Useampana vuonna tukikohtanamme on toiminut Puhtiloma ”mökkikylä”. Sevettijärven pohjoispuolella sijaitsevassa kompleksissa on kolme sähköistettyä mökkiä ja erillinen saunamökki.


Mökistä löytyy niin televisio (ei pistetty päälle kertaakaan viikon aikana), jääkaappi, mikro, hella+uuni. Itse tosin keittelimme koko viikon mökissäkin trangioilla, kun se on niin mukavaa puuhaa :).


Mökkikylän pihalta löytyy hyvä kaivo, tiskauspöytä ja tulisijat hyvällä savustuspöntöllä varustettuna. Savustellessa pihakalusteilla on hyvä viettää aikaa vaikkapa ”perhoja sitoen”.


Puhtilomalta löytyy myös polkupyörät ja matkaa esimerkiksi Sevetin baariin on vain muutama kilometri.Samoin käytössä on pari venettä eri järvillä.


Saunaa lämmittäessä voi tuulensuojaisella terassilla viettää aikaa vaikkapa ”perhoja sitoen”.


Ja jotakuta saattaa kiinnostaa sekin, että muutaman sadan metrin päästä mökistä lähtee jollakintapaa merkitty (Ainakin Nokia WP8 puhelimien Finland topografyssä näkyvä) polku Näätämöjoelle. Tällöin autoa ei tarvitse jättää tienvarteen, vaan sen voit jättää mökin pihaan lukollisen puomin taakse.

Ja jos kalansyönti oikein kiljahtaa jumiin, niin mökiltä on kolmisenkymmentä kilsaa Näätämöön, josta löytyy parikin hyvinvarusteltua kauppaa, joista saa hyvää ja ravitsevaa syömävalmista grillikylkeä (kuulemma parhaina päivinä tuota menee yli 150kg).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti